2012-10-30 15:28:10 Sad znamo o gljivama - terenska nastava Bili smo na imanju obitelji Karlić i u Sovinjaku kod obitelji Čapljinski. Donosimo kratki osvrt i fotografije u privitku. Sad znamo o gljivama Kad je zazvonilo školsko zvono za kraj petog sata svi su oduševljeno krenuli prema busu koji nas je u 40-ak minuta dovezao do obiteljske kuće obitelji Karlić. Imaju vlastitu šumu s 1500 stabala, pet različitih vrsta hrasta i vlastitu plantažu tartufa. Imaju i pse, bez kojih ne bi mogli naći tartufe. Posjećuje ih i mnogo turista koji dolaze degustirati odlične proizvode. Njihova tradicija započela je s ocem gospođe Radmile Karlić, a svoje znanje je prenio na mlađi dio obitelji. Nakon što smo kušali odličan sir s tartufima i poznatu kobasicu s tartufima odveli su nas malo niže do Ville Masline u kojoj se nalazi 5 soba. Svaka soba ima veliko kupatilo i jacuzzi, a i svaka se zove drugačije -po imenima sorti maslina. Baš izgleda kao iz sna, ali mi smo se morali probuditi te krenuti dalje do druge obitelji koja uzgaja ljekovite gljive i spore.
Vasilij Čaplinskij, umirovljeni inženjer zrakoplovstva iz malog Sovinjaka, punih godinu i pol uporno je eksperimentirao, a ovih mu je dana konačno uspjelo iz micelija nabavljenog na Dalekom istoku proizvesti gljivu maitake. Tim poslom se bave već 30 godina i još im nije dosadio. Imaju 5 vrsta ljekovitih gljiva, posebno kupuju gljive Chaga ili Inotus Oblikwuus. Ta je gljiva jako specifična jer se pojavljuje na stablu i manifestira se kao bolest, a s druge strane jako je ljekovita. Više su popularne u inozemstvu nego kod nas. Lijekove od gljiva rade sterilnim postupkom, nema virusa i bakterija. Imaju poseban prostor za usitnjavanje (u prahu, mljeveno) i pakiranje. Donekle govore sve svjetske jezike, a dolaze im i poznati glazbenici, glumci i ostali. |
Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje |